Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kulturní památky

Náměstí Přemysla Otakara II. je centrální veřejné prostranství v historickém středu Českých Budějovic, v současné době pojmenované po zakladateli města, českém králi Přemyslu Otakaru II, rozlohou 1,7 ha je jedním z největších, a po náměstí ve Vysokém Mýtě druhým největším čtvercovým náměstím v České republice.

 

Samsonova kašna: Dnešní dominanta náměstí, Samsonova kašna, byla zbudována ve 20. letech 18. století uprostřed náměstí. Na jižním rohu západní strany náměstí stojí Radnice, která svoji dnešní podobu získala zhruba během přestavby v letech 1684–1747.

 

Radnice je barokní budova z let 1727–1730, spolu s číslem 2 slouží jako magistrát města.

 

Bludný kámen: V jihovýchodní části náměstí je v pravidelné keramické dlažbě oblý, cca 30 cm velký kámen s křížkem. Podle pověsti na tomto místě stával popravčí špalek. V roce 1478 na něm bylo údajně popraveno 10 mladíků podezřelých z vraždy rychtáře. Současná pověst říká, že kdo překročí kámen v určitou hodinu, zabloudí. 

 

Katedrála svatého Mikuláše je hlavní kostel českobudějovické diecéze nesoucí jméno po Svatém Mikuláši. 

 

Černá věž je známá stavba ze 16. století u katedrály svatého Mikuláše. Dnes je oblíbenou turistickou atrakcí, která je v sezóně zpřístupněna veřejnosti a poskytuje výhled především na centrum města. Věž má čtvercový půdorys o délce strany 11,6 m a je vysoká 71,9 m.

 

Jihočeské muzeum je muzejní instituce, zřizovaná Jihočeským krajem. Hlavní expozice se nachází v budově vystavěné v historizujícím novorenesančním slohu v letech 1899–1901.

 

Rabenštejnská věž je hranolová věž, součást opevnění města, vsazená k hlavní hradební zdi na západní straně opevnění; zbudována v průběhu 14. století jako posílení městských hradeb.

 

Železná panna je název původní hradební věže. Věž pochází ze 14. století z dob gotiky, současný vzhled je pak z roku 1612 s tím, že vstup z nábřeží byl probourán ve století 19. Jméno Železná panna je odvozeno od pověsti, podle které se toto mučidlo ve věži nacházelo.

 

Piaristické náměstí se nachází se na místě bývalého hřbitova. Současné dláždění pochází z roku 1995 a na některých kamenech jsou motivy připomínající hřbitovní minulost tohoto místa. Na místě byly prováděny archeologické výzkumy zaměřené jednak na hřbitov, jednak na pozůstatky pravěkého osídlení, které zde byly zaznamenány.

 

Náhledy fotografií ze složky kulturní památky